Правилно почистване с конец за зъби

19.04.2014 17:42
Почистването само с четка отстранява около 50% от плаката в устата Ви. Изследвания са показали, че когато използвате конец за зъби в комбинация с четката, се отстранява до 70% от плаката. Използването на конец за зъби ще Ви позволи да достигнете трудно достъпни зони с четка за зъби, особено между зъбите и под ръба на венците, където се натрупва зъбната плака. Акуратното отстраняване на остатъци от храна и плаката между зъбите е особено важно за пациенти с ортодонски апаратчета, имплантати и мостове. Изборът на конец за зъби зависи от индивидуалните нужди и предпочитания.       
 
Как да използвате конеца за зъби правилно:
Най-напред е важно да намерите конец за зъби, който да е удобен за Вас и да е пригоден за Вашите специфични нужди.
  1. Откъснете около 15-20 см от конеца за зъби и навийте краищата му около средните пръсти на двете ръце. Като използвате палеца и показалеца на всяка ръка, захванете дължина от конеца от около 2,5 до 5 см и го вмъкнете с помощта на палците между горните зъби.
  2. Докато държите сегмент от конеца за зъби (около 2,5 до 5 см) между пръстите си, използвайте показалците, за да вмъкнете конеца между повърхността, където се допират два съседни долни зъба.
  3. Движете деликатно конеца между зъбите на зиг-заг. НЕ ВРЯЗВАЙТЕ КОНЕЦА ВЪВ ВЕНЦИТЕ. Това може да нарани Вашите венци. Прекарайте конеца щателно по цялата повърхност на зъба. 
  4. Като извършвате движение нагоре-надолу, плъзгайте конеца по повърхността на зъба и под ръба на венеца.       
Конецът на зъби е особено приложим:
• За тесни пространства между естествените зъби. 
• В случаи, когато са налице индивидуални имплантати.
• При наличие на зъбна протеза върху естествени зъби и върху имплантати или ортодонтски апарати.         
Наистина ли трябва да почиствам зъбите си с конец?
Да, ТРЯБВА да почиствате зъбите си конец. Почистването само с четка достига едва 3 от 5 части на зъбната повърхност. Пространствата между зъбите, където четката за зъби не може да достигне, са зони, в които често се зараждат периодонтални заболявания.
За мен е трудно да усвоя навика да почиствам зъбите си с конец всеки ден 
За всички нас определени навици са по-трудни за придобиване, отколкото за другите хора. Разбира се, най-добрият начин да се утвърди определен навик, е да усвоим тази способност, когато сме още деца. При възрастните хора почистването с конец за зъби е също толкова важно,  колкото това с четка за зъби. Ето някои полезни съвети, които биха могли да помогнат: Уверявайте се, че взимате конеца навсякъде, където отивате. Сложете го в колата си, в чантичката си, в агендата си, при душа или на мястото, където редовно присъствате. Използвайте конеца в продължение на 21 дни, а след това пропуснете на 22. ден. Обикновено пациентите могат да усетят как бактериите на плаката се полепват между зъбите им на 22. ден. Тогава започнете да почиствате отново с конеца за зъби на 23. ден. Използвайте конец, който е лесен за употреба във Вашата уста и който няма да се разнищи лесно.