Полезни и вредни за зъбите ни храни

19.04.2014 17:38

    Плаката е тънък, невидим слой лепкава материя, съдъжаща бактерии и други вещества, която покрива цялата повърхност на зъбите ни. Когато консумираме продукти, съдържащи захар или нишесте, и те влязат в контакт с плаката, образуваните киселини атакуват зъбите ни за около 20 минути след като приключим храненето.
    Повторна такава „атака“ би могла да разруши емайла на зъбите, което от своя страна ще доведе до кариес. Така, както има храни, които разрушават зъбите ни, има и такива, които не са толкова опасни за красивата и здрава усмивка. 

Полезни за зъбите храни 

  • Богатите на фибри храни, както и плодовете и зеленчуците, са препоръчителната храна, която щади зъбите. Храните, богати на фибри, имат почистващ ефект за усната кухина, обяснява Ричард Прайс, говорител на Американската стоматологична асоциация. Тези храни също така стимулират и отделянето на слюнка, която е най-добрата естествена защита срещу кариеси и заболявания на венците. Слюнката съдържа следи от калций и фосфор, а също така и възстановява загубени минерали в зъбите и устната кухина.
  • Мляко – кисело и пряско, сирене и други млечни продукти. Сиренето е друга храна, която спомага за отделянето на слюнка. Калцият, който се съдържа в сиренето, млякото и други продукти, както и фосфорът, помагат на зъбите да възстановят минерали, загубени след консумацията на други храни.
  • Зелен и черен чай. И двата чая съдържат полифеноли, които взаимодействат с бактерията, намираща се в плаката. Тези вещества или убиват бактериите или ги потискат, като по този начин предотвратяват тяхното развитие, както и киселината, атакуваща зъбите ни.
  • Храни с флуорид. Флуоридна вода за пиене, както и всеки продукт, който е приготвен с флуоридна вода, помага на зъбите. В търговската мрежа, например храни, които биха могли да осигурят флуорид, са: домашни пици, морски деликатеси, зърнени култури.

Колкото по-дълго една вредна за здравето на зъбите храна е в контакт с тях, толкова по-силно е разрушителното й действие върху емайла. От по-голямо значение за здравината на зъбите е честотата на консумация на вредните храни, а не количеството им.

Вредни за зъбите храни

  • Захарни бонбони и сладкиши. Ако ядем бонбони, а повечето от нас трудно биха се отказали от това удоволствие, трябва да избираме такива, които не се лепят много по зъбите. Вероятно изненадващо за много от нас, шоколадът не е сред тези храни, тъй като захарите, които се съдържат в него, са обвити с мазнини. Разгражда се бързо и не полепва по устната кухина.
  • Нишестени храни. Те представляват комплекс от въглехидрати, които се разграждат бавно. Такива са хлябът и картофеният чипс. Остатъци от тях остават между зъбите. Ето защо е необходимо след консумацията им да се погрижим отново за устната хигиена.
  • Газирани безалкохолни напитки. Те са основен източник на захар сред деца и тийнейджъри. Повечето газирани напитки съдържат фосфорна и лимонена киселина, които от своя страна разрушават зъбния емайл.
  • Енергийни напитки, захарни чайове. Високите нива на захар в тези напитки, повишават риска от кариеси.
  • Храни и напитки, които изсушават устата. Такива са алкохолът, а също така и много от лекарствата. За да си помогнем, трябва да пием много вода. Ако причината е в лекарствата, трябва да се консултираме с лекаря си.
  • Лимони. Те са полезна храна, но когато ги ядем. В никакъв случай не трябва да ги смучем, тъй като сокът им е кисел и уврежда емайла на зъбите.

Как да се храним, за да имаме здрави зъби?

  • Да консумираме сладки храни по време на хранене. Количеството слюнка нараства по време на хранене и това помага за неутрализиране на киселините и отстраняването на остатъците храна.
  • Ограничаване на закуските между храненията. Ако пък все пак похапнем нещо, ще трябва да помислим за дъвка без захар, с помощта на която да се отдели повече слюнка.
  • Да пием повече вода. Консумацията на флуорирана вода може да предотврати увреждането на зъбите. Ако изберем бутилирана вода, трябва да проверим преди това етикета за съдржание на флуорид.
  • Да мием зъбите си два пъти дневно и поне веднъж да ги почистваме със специален конец.